EVENIMENTE


Șezătoarea interetnică nr.9 Tematica: "Măsuri de protecție în timpul pandemiei COVID -19”

posted 5 Aug 2020, 07:01 by Proiecte ASSOC   [ updated 6 Aug 2020, 00:16 ]


       În cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevăzute intervenţii în domeniul combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului. Această activitate prevede, printre altele şi organizarea a  9 şezători interetnice.

        În data de 23.07.2020 a avut loc în în curtea containerelor modulare din Cheud, nr.305, Com. Năpradea, jud. Sălaj, începând cu ora 18:00 - Şezătoarea nr. 9 ( din totalul celor 9)   cu tematica
"Măsuri de protecţie în timpul pandemiei COVID -19”. Tematica propusă  pentru această șezătoare inițial a fost o tematică care să pună în valoare talentul fiecărei participante mai precis "Fantezie și culoare” , activitate la care să participe o parte din echipa ASSOC alături de cele 12 participante și în cadrul căreia urma să pictăm, să înfrumuseţăm clădirea modulară de la Cheud  pentru a ne lăsa amprenta peste timp și a se ști faptul că: ,,ASSOC și activitățile propuse au trecut prin comunitatea de romi din Cheud”. Planurile noastre au fost date peste cap de evoluția nefavorabilă a pandemiei de Coronavirus și am abordat o tematică care, să contribuie la menținerea sănătății participantelor noastre și până la urmă a întregii comunități și anume să le oferim sfaturi și informații în ceea ce privește Măsurile de protecţie în timpul pandemiei COVID -19.

        La ora stabilită au fost primite  cele 12 participante, au fost înregistrate în listele de prezență după care a început activitatea propriuzisă.
Pentru evitarea contaminării cu noul virus SARS COV 2 și păstrarea distanței fizice obligatorii, documentele de înregistrare la eveniment nu a fost date spre semnare participantelor dar a fost completat în prezența și cu consimțământul lor.
        După ce la intrarea în curtea școlii participantele s-au dezinfectat pe mâini, acestora li s-au distribuit măști și mănuși pentru a prevenii orice risc, fie el cât de mic. Locul de desfășurare a fost amenajat cu scaune care au fost așezate la 2 metri unele de altele pentru a păstra distanțarea socială. După prezentările de început primul punct a fost modul în care trebuie să își pună corect masca și asta pentru că am constatat că nu toate participantele știu acest lucru.
Informații utile pe care participantele le-au primit în cadrul evenimentului:
- să își dezinfecteze cât mai des mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool;
- să își limiteze cât mai mult contactul fizic ca: salutul prin strângeri de mână, pupături, îmbrăţişări;
- să dezinfecteze suprafețele cu substanțe pe bază de alcool;
- să  își amâne deplasările în zonele afectate de Coronavirus;
- dacă au simptome ca: febră, tuse, durere în gât, dureri de cap, respirați mai greu, vă dor brațele și picioarele, să rămână acasă și să sune medicul de familie pentru îndrumare;
- să evite contactul cu persoanele care suferă de infecții respiratorii;
- să nu își atingă: ochii, nasul, gura dacă nu au curate și igienizate  mâinile;
- să își acopere nasul și gura când strănută sau tușesc;
- să evetite deplasările în zonele aglomerate;
- să nu ia medicamente fără să consulte medical;
- să păstreze distanța față de alte persoane;
- materiale tipizate cu măsuri de prevenire şi control,  în vederea prevenirii riscului de răspândire a infecţiei cu SARS-CoV-2.

        Acestea au fost câteva din sfaturile oferite de către noi participantelor și din discuția cu dumnealor ne-am dat seama de faptul că, acestea au avut nevoie de aceste sfaturi. Unele dintre persoane sunt de altă religie decât ortodoxă și nu au acasă nici măcar un televizor pentru a putea să vadă sau să audă care sunt sfaturile autorităților în contextual pandemiei de Coronavirus. S-au bucurat nespus de mult de faptul că au primit măști. Impactul activității asupra participantielor la eveniment a fost unul pozitiv. Analizând impresiile participantelor, concluzionăm ca evenimentul a a fost binevenit în acest moment dificil în care se află întreaga planetă, o reuşită, participantele manifestând un real interes pentru participarea la viitoarele evenimente realizate în cadrul proiectului.

Mulțumim și pe această cale persoanelor din comunitate pentru interesul manifestat.
Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.

Masuri de protectie in timpul pandemiei COVID -19 - Sezatoarea interetnica nr.9

posted 24 Jul 2020, 06:49 by Proiecte ASSOC   [ updated 24 Jul 2020, 06:50 ]


Masuri de protectie in timpul pandemiei COVID -19 - Sezatoarea interetnica nr.9
- Anunt ante-eveniment -

In cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevazute interventii în domeniul combaterii discriminarii si promovarii multiculturalismului. Aceasta activitate prevede, printre altele si organizarea a  9 sezatori interetnice.
In data de 23.07.2020 va avea loc in localitatea Cheud, nr. 278, Com. Napradea, jud. Salaj, in curtea containerelor modulare,  incepand cu ora 18:00 - Sezatoarea nr. 9 ( din totalul celor 9)  cu tematica: Masuri de protectie in timpul pandemiei COVID -19;
La eveniment sunt asteptate 12 participante din gupul tinta,  femei rome din Cheud.  
Mulțumim și pe această cale persoanelor din comunitate pentru interesul manifestat in vederea participarii la acest eveniment.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.

"Combaterea discriminării și promovarea multiculturalismului” - Seminar nr.6

posted 22 Jun 2020, 04:57 by Proiecte ASSOC   [ updated 9 Jul 2020, 04:54 ]

            În cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevăzute intervenții în domeniul combaterii discriminării si promovării multiculturalismului. Această activitate prevede, printre altele si organizarea a  6 seminarii cu tematică în combaterea discriminării și promovării multiculturalismului.
            În data de 11.16.2020 a avut loc sistem tehnic on-line, începând cu ora 18:00 – Seminarul nr. 6   cu tematica: ,,Combaterea discriminării și promovarea multiculturalismului”.
Evenimentul s-a axat pe teme precum:
1.    Discuții privind stigmatizarea și discriminarea în timpul pandemiei  - SARS-CoV-2 (de ex. persoane reîntoarse din străinătate, persoane izolate la domiciliu sau în centre specializate).
2.    Discuții privind diminuarea riscului sporit de discriminare la care sunt expuse grupurile vulnerabile privitor la domeniile majore reprezentand educatia, sanatatea, asigurarea locului de munca in contextul pandemiei - SARS-CoV-2.
3.    Analize și  concluzii asupra modului de desfasurare a cursurilor in sistem on- line in comunitatea vizată de proiect – localitatea Cheud, judetul Salaj.
4.    MULTICULTURALITATE ŞI DIVERSITATE. Discuții pe divese teme, exemple din comunitate și/sau vizionarea filmului realizat în cadrul proiectului.
În cadrul seminarului ne-am bucurat de prezența unui număr de 10 cadre didactice care îndeplinesc diverse funcții în institutii de invatamant după cum urmează:
Prof. Crainic Bogdan -Prof. Coordonator la Școala Gimnazială „Petre Hossu”, Cheud;
Prof. Pașcalău Lavinia – Responsabil CEAC - Comisia de evaluare și asigurare a calității la Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea;
Prof. Nemeș Gabriela – Școala Gimnazială „Petre Hossu”, Cheud;
Prof. Trif Dorin – Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea;
Prof. înv.primar Trif Alexandra – Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” Creaca
Prof. Kerebecz Alexandra - Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea;
Prof. înv. primar Bara Andreea - Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea;
Cordea Monica – Administrator Financiar Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea;
Prof. înv. primar Mureșan Claudia – Școala Gimnazială „Traian Crețu” Năpradea;
Cozma Rodica – educatoare – Școala Gimnazială „Petre Hossu”, Cheud;
            Totodata au fost alături de noi si două persoane din comunitate atat in calitate de persoane din grupul tinta dar si in calitate de parinti care in ultimul timp au avut copii participanti la cursuri on-line.

Pe parcursul seminarului s-a respectat agenda  de desfășurare a evenimentului:
 

18:00-18:15

v  Aspecte preliminare

Prezentarea participanților

18:15-18:20

v  Deschiderea seminarului și prezentarea participanților

SABADÎȘ NICULINA ZORICA -  Expert combaterea discriminării şi a promovării multiculturalismului S

18:20-18:30

v  Prezentarea activitatii 7 - Intervenţii în domeniul combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului  

IACOB MARIANA -  Expert combaterea discriminării şi a promovării multiculturalismului S

18:30-19:15

Dezbateri avand ca temă centrală de discuție   ,,Combaterea discriminarii si promovarea multiculturalismului” , structurate in 4 sub-puncte de abordare.

SABADÎȘ NICULINA ZORICA -  Expert combaterea discriminării şi a promovării multiculturalismului S

IACOB MARIANA -  Expert combaterea discriminării şi a promovării multiculturalismului S

19:15-19:40

v  Luări de cuvânt din partea invitaților

19:40-20:00

v  Concluzii


            Discuțiile s-au derulat urmărind cele 4 sub-puncte mai sus menționate. Intervențiile invitatilor au fost interesante, în special  când s-a ajuns la domeniul educație. Activitatea  si-a atins scopul avand în vedere  luarile de cuvant și concluziile   invitatilor. Participantii  s-au mobilizat, au fost activi,  motivati și interesati de tema propusa.
Ne-am bucurat de faptul că participantii si-au exprimat dorinta de a mai participa și la alte activități. Acest lucru din punctul nostru de vedere certifica faptul ca aceasta activitate a fost una de succes.
            Multumim și pe această cale invitatilor pentru interesul manifestat in vederea participarii la acest eveniment.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro.

Prezentare rezultate Activitatea 3

posted 13 Jun 2020, 07:53 by Proiecte ASSOC   [ updated 13 Jun 2020, 07:56 ]

ANTREPRENORII DIN COMUNITATEA CHEUD, Jud Salaj
Ne mandrim cu realizarile noastre!

 
            Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, în calitate de beneficiar implementeaza impreuna cu partenerii- Comuna Năpradea și Școala Gimnazială “Traian Crețu“ Năpradea.

            Proiectul “TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă”, proiect co-finanțat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, proiect ce se adresează cu preponderență comunității rome din Cheud și urmărește implementarea unor măsuri integrate de natură să reducă efectele sărăciei și excluziunii sociale cu care se confruntă membrii comunității.

Proiectul si-a propus inca de la scriere sustinerea antrepreneoriatului prin intermediul furnizarii de servicii externalizate de consiliere, consultanta/mentorat si formare profesionala pentru 20 de persoane din grupul tinta (persoane aflate în risc de saracie si excluziune sociala) cu scopul dezvoltarii de catre aceste persoane de activitati independente care sa genereze venituri pentru acestia.

In cadrul activitatii 3 - Sustinerea antreprenoriatului în cadrul comunitatii- in favoarea celor 20 de persoane din grupul tinta, le-au fost furnizate atat de catre firma externalzata contractata in acest sens cat si de expertii proiectului, servicii pentru promovarea independentei economice in contextul activitatilor antreprenoriale:
  • timp de 2 luni s-a derulat informarea privind oportunitatea si sprijinul acordat pentru demararea unor afaceri, in cadrul a 8 seminarii organizate pe aceste teme.
  • timp de alte 2 luni a fost efectuata consultanta de afaceri specializata/mentorat pentru alegerea ideilor de afaceri, consultanta si indrumare pentru pregatirea a 20 de planuri de afaceri;
  • s-au selectat  (din un total de 16 planuri de afaceri inscrise in competitie provenind din randul celor 20 de planuri elaborate initial)  10 planuri de afaceri de catre o comisie de selectie, formata din 5 membri recrutati din cadrul mediului de afaceri si reprezentanti ai patronatelor din judetul Salaj.
            Urmare a selectarii celor 10 planuri de afaceri, furnizorul de servicii de consiliere, consultanta/mentorat, urmeaza ca timp de 12 luni, in perioada de implementare a proiectului, sa furnizeze celor 10 persoane din grupul tinta autoare ale planurilor, in calitate de reprezentanti – titulari ale celor 10 firme, servicii de consultanta specializata pentru infiintarea si functionarea firmelor.


            Celor 10 persoane castigatoare care si-au castigat titulatura de  antreprenori li s-a  acordat subventii (micro-granturi) pentru înfiintarea afacerilor si sprijin post-înfiintare pentru afacere. In cadrul fiecarei firme nou –infiintate prin proiect, va fi angajata cel putin câte 1 persoana .
Afacerile  înfiintate vor functiona minimum 12 de luni pe perioada implementarii proiectului si minimum 7 luni dupa finalizarea proiectului, iar locurile de munca înfiintate vor fi mentinute 12 luni în timpul implementarii proiectului si 7 luni dupa finalizarea acestuia.

            Firmele nou infiintate au domenii de activitate dintre cele mai diverse, din care enumeram: Constructii metalice, Manufacturare/realizare si comercializare de obiecte artizanale din metal  si comercializare de produse artizanale si  pietre semipretioase, Productie de elemente din metal, Centru de vulcanizare, Prestarea serviciilor de tamplarie si tapiterie, Comerț ambulant cu articole din piele, Salon de înfrumusețare, Producerea si comercializarea cuielor;

            Cu ajutorul proiectului pe care îl implementăm în comunitatea din Cheud 10 persoane din grupul țintă au dobândit deja calitatea de antreprenori în acest moment. Cu ajutorul acestor societăți comerciale înființate și beneficiare de subvenții (micro-granturi) pentru înființarea afacerilor și sprijin post-înfiinţare afacere comunitatea se dezvoltă, iar apoi prin aceste societăți s-au creează locuri de muncă și aceste afaceri sunt generatoare de venituri la bugetul local.

               Ne mandrim cu rezultatele noastre si dorim să le prezentăm publicului larg și totodată multumim participantilor la aceasta activitate pentru seriozitatea de care au dat dovada si le dorim succes mai departe in activitatea de antreprenoriat!

Pentru informații suplimentare putem fi contactati la adresa de email assoc@assoc.ro

Anunţ privind reluarea desfăşurării cursului de Lucrător în comerţ Gr. III - activitatea de practică

posted 11 Jun 2020, 02:25 by Proiecte ASSOC   [ updated 11 Jun 2020, 02:26 ]

            Nimic nu mai e cum a fost. O sintagmă pe care o auzim frecvent în ultima vreme şi care ne va mai însoţi, din păcate, o bună bucată de timp. După mai multe săptămâni de pauză, impusă pentru a frâna răspândirea pandemiei de coronavirus, ne străduim să revenim la normal cu toate activitățile proiectului.
            În cadrul Activității 2.1-  Formarea profesională, revenim în forță și reluam desfășurarea cursului de Lucrător în Comerț grupa nr. III cu activitatea de practică. Având în vedere că reluăm activitatea în perioada stării de alertă în contextul gestionarii riscului de răspândire a infecţiei cu COVID -19 atât ASSOC cât şi  furnizorul de formare profesională se asigură că aplică toate măsurile necesare protejării tuturor persoanelor implicate în implementarea activităţii (echipa de proiect, grup ţinta, etc)  aşa cum sunt ele dispuse de către autoritățile publice;
            Activitatea de practică se desfășoară în perioada 10.06.2020 – 23.08.2020  fiind structurată în 2 grupe având următorul program:
  • Grupa 1: luni-vineri: 9:00-13:00 și sâmbătă: 8:00-14:00
  • Grupa 2: luni-vineri:16:00-20:00  și sâmbătă:14:00-20:00
        Cursul se desfășoară în incinta Căminului Cultural "Angela Buciu" Cheud și când vremea permite desfășurarea activității în aer liber activitatea se desfășoară în curtea Căminului Cultural "Angela Buciu" Cheud.
        Programul de formare profesională se va finaliza cu susţinerea examenului de către participanţii din grupul ţinta a proiectului şi acordarea către absolvenţi a certificatelor de calificare. Pe intraga perioada de derulare a cursului participanţii au primit hrana şi la finalizarea cursului  vor fi acordate subvenţii.
        Activitatea 2.1 Formarea Profesională din cadrul proiectului “TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă”, sunt prevăzute ca rezultate: 169 de participanţi la programe de formare profesională din care 65 participanţi la cursuri de iniţiere şi 104 la cursuri de calificare de nivel 1; 5 cursuri de iniţiere (5 grupe, 65 persoane, în medie 13 participanţi/grupă, 280 ore/curs de iniţiere); 8 cursuri de calificare nivel 1 (8 grupe, 104 persoane, în medie 13 participanţi/grupă, 360 ore/curs de iniţiere); 13 programe de formare profesională furnizate;

Pentru informații suplimentare putem fi contactaţi la adresa de email assoc@assoc.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.


Seminar nr.6 - "Combaterea discriminării şi promovarea multiculturalismului" - Anunţ desfăşurare

posted 11 Jun 2020, 00:13 by Proiecte ASSOC   [ updated 11 Jun 2020, 00:13 ]


            În data de 11.06.2020 va avea loc în  sistem tehnic on-line, începând cu ora 18:00 – Seminarul nr. 6   cu tematica: ,,Combaterea discriminării şi promovarea multiculturalismului”.
Agenda evenimentului se va axat pe teme precum:
  • Discuţii privind stigmatizarea și  discriminarea în timpul pandemiei  - SARS-CoV-2 (de ex. persoane reîntoarse din străinătate, persoane izolate la domiciliu sau în centre specializate);
  • Discuţii privind diminuarea riscului sporit de discriminare la care sunt expuse grupurile vulnerabile privitor la domeniile majore reprezentând educaţia, sănătatea, asigurarea locului de muncă în contextul pandemiei - SARS-CoV-2;
  • Analize şi  concluzii asupra modului de desfăşurare a cursurilor în sistem on- line în comunitatea vizată de proiect – localitatea Cheud, judeţul Sălaj;
  • MULTICULTURALITATE ŞI DIVERSITATE . Discuţii pe divese teme, exemple din comunitate şi/sau vizionarea filmului realizat în cadrul proiectului.
La eveniment au fost invitate 12 persoane, romi şi non romi din comunitatea locală, reprezentanţi ai instituţiilor de la nivel local şi judeţean, din domeniile social, medical, educaţie, justiţie, cultural şi culte, ong-uri.  
Mulțumim și pe această cale persoanelor din comunitate pentru interesul manifestat în vederea participării la acest eveniment.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.


Concurs şcolar nr. 3 - ,,Eu nu discriminez!”

posted 19 Mar 2020, 09:52 by Proiecte ASSOC   [ updated 19 Mar 2020, 09:54 ]

      
         În cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevăzute intervenţii în domeniul combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului. Această activitate prevede, printre altele şi organizarea Concursului  şcolar ,,Eu nu discriminez!”

        Concursul şcolar este unul din cele 11 intervenţii ce se vor derula inclusiv cu implicarea activa şi voluntară a membrilor comunităţii în soluţionarea problemelor cu care se confruntă. Intervenţiile pentru localitatea Cheud vor avea la baza două linii directoare: prima, va viza derularea de acţiuni de promovare a istoriei constituirii localităţii Cheud, promovare a culturii comunităţii rome, a normelor de comportament social şi a eforturilor membrilor comunităţii în demersurile lor de a avea o viaţă normală; a doua, va consta în prezentarea efectelor comportamentelor discriminatorii la nivel unui individ, grup şi comunitate. Concret, prin implicarea participativă a membrilor comunităţii rome, de toate vârstele, sexele, apartenente religioase etc., va fi pusă în valoare identitatea individuală şi colectivă a acestora în acţiunile care se desfăşoară prin proiect.

        Evenimentul  “Concursul şcolar”  a constat în alcătuirea de eseuri/poveşti sau compuneri cu tematica combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului  şi a fost organizat în 3 şcoli din judeţul Sălaj.

        În perioada 17 -26 Februarie 2020   a avut loc în cadrul următoarelor instituţii şcolare - Scoala Gimnazială “Petre Hosu” Cheud,  Scoala Gimnaziala “Traian Crețu” Năpradea , Grup Școlar “Octavian Goga” Jibou, jud. Sălaj, începând cu ora 12:00-14:00  - Concursul şcolar nr. 3 ( din totalul celor 3)  cu tematica: ,,Eu nu discriminez!”
La eveniment au participat  90 de elevi (30 de elevi din fiecare instituţie şcolară). Participanţii au primit diplome, tricouri şi şepci cu mesaje antidiscriminare.
        Mulțumim și pe această cale persoanelor din comunitate pentru interesul manifestat în vederea participării la acest eveniment.
        Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro
        Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.

Lansare curs Lucrător în comerţ grupa III

posted 28 Feb 2020, 00:01 by Proiecte ASSOC   [ updated 28 Feb 2020, 00:02 ]

       
            În data de 12.02.2020 s-a lansat cusul de "Calificare  Lucrător în comerţ" grupa III – curs de calificare nivel 1, 360 de ore (teorie şi practică).


            La curs s-au înscris 23 de persoane, acesta desfăşurându-se de luni până vineri în intervalul orar 16:00-20:00 şi sâmbăta în intervalul orar 10:00- 16:00 în incinta Școlii Gimnaziale “Petre Hossu”  Cheud.

            Programul de formare profesională se va finaliza cu susţinerea examenului de către participanţii din grupul ţinta a proiectului şi acordarea către absolvenţi a certificatelor de calificare. Pe intraga perioada de derulare a cursului participanţii vor primit hrană şi la finalizarea cursului  vor fi acordate subvenţii.

            Activitatea 2.1 Formarea Profesională din cadrul proiectului “TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă”, sunt prevăzute ca rezultate: 169 de participanţi la programe de formare profesională din care 65 participanţi la cursuri de iniţiere şi 104 la cursuri de calificare de nivel 1; 5 cursuri de iniţiere (5 grupe, 65 persoane, în medie 13 participanţi/ grupă, 280 ore/curs de iniţiere); 8 cursuri de calificare nivel 1 (8 grupe, 104 persoane, în medie 13 participanţi/ grupă, 360 ore/curs de iniţiere); 13 programe de formare profesională furnizate.

        Mulţumim cursanţilor pentru seriozitatea de care au dat dovadă şi le dorim succes mai departe!
Pentru informații suplimentare putem fi contactaţi la adresa de email assoc@assoc.ro.

"Eu nu discriminez!” - concurs şcolar ediția a III-a

posted 18 Feb 2020, 00:24 by Proiecte ASSOC   [ updated 20 Feb 2020, 10:49 ]

        Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, în calitate de beneficiar implementează împreună cu partenerii- Comună Năpradea și Școala Gimnazială “Traian Crețu“ Năpradea - proiectul “TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă”, proiect co-finanțat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, proiect ce se adresează cu preponderență comunității rome din Cheud și urmărește implementarea unor măsuri integrate de natură să reducă efectele sărăciei și excluziunii sociale cu care se confruntă membrii comunității.
        În cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevăzute intervenţii în domeniul combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului. Această activitate prevede, printre altele şi organizarea Concursului  şcolar “Eu nu discriminez!”

 


            Concursul şcolar este unul din cele 11 intervenţii ce se vor derula inclusiv cu implicarea activa şi voluntară a membrilor comunităţii în soluţionarea problemelor cu care se confruntă. Intervenţiile pentru localitatea Cheud vor avea la baza două linii directoare: prima, va viza derularea de acţiuni de promovare a istoriei constituirii localităţii Cheud, promovare a culturii comunităţii rome, a normelor de comportament social şi a eforturilor membrilor comunităţii în demersurile lor de a avea o viaţă normală; a doua, va constă în prezentarea efectelor comportamentelor discriminatorii la nivel unui individ, grup şi comunitate. Concret, prin implicarea participativă a membrilor comunităţii rome, de toate vârstele, sexele, apartenente religioase etc., va fi pusă în valoare identitatea individuală şi colectivă a acestora în acţiunile care se desfăşoară prin proiect.
            Evenimentul  “Concursul şcolar”  va constă în alcătuirea de eseuri/poveşti sau compuneri cu tematica combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului  şi va fi organizat în 9 şcoli din judeţul Sălaj, în total 3 concursuri, câte unul în fiecare an de proiect.
            În perioada 17 - 26 Februarie 2020   va avea loc în cadrul următoarelor instituţii şcolare -  Scoala Gimnaziala “Petre Hosu” Cheud,  Scoala Gimnaziala “Traian Crețu” Năpradea, Grup Școlar “Octavian Goga” Jibou, jud. Sălaj, începând cu ora 12:00 - 14:00 - Concursul şcolar nr. 3 ( din totalul celor 3)  cu tematica: “Eu nu discriminez!”.
            La eveniment sunt aşteptaţi să se înscrie 90 de elevi (30 de elevi din fiecare instituţie şcolară). Participanţii vor primi diplome, tricouri şi şepci cu mesaje antidiscriminare.

PRIMUL AJUTOR - de la teorie la practică

posted 27 Jan 2020, 21:48 by Proiecte ASSOC   [ updated 27 Jan 2020, 21:48 ]

      

        Programul de  consiliere și educație parentală furnizat familiilor copiilor și persoanelor care se află în afara sistemului educațional, din cadrul proiectului TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD - Servicii integrate pentru o viață demnă, (activitatea A1) a  presupus derularea unor activități care să corespundă nevoilor reale pe care persoanele din comunitatea Cheud le au, printre acestea fiind și nevoia de a primi sau de a oferi primul ajutor în caz de accidente. Necesitatea derulării unui curs de prim ajutor a venit firesc, atât ca urmare a dorinței exprimate de persoanele din comunitate în timpul altor activități din cadrul programului de consiliere parentală, dar și din situațiile reale de viață cu care acestea sau cei din jurul lor se pot confrunta și în care viața le este pusă în pericol.
        Cu ajutorul specialiștilor din cadrul Crucii Roșii Sălaj, beneficiarii acestui curs au aflat cum poți acorda, în mod corect, primul ajutor în cele mai frecvente situații cu care se pot confrunta în familie sau în comunitate: pierderea stării de conștiență, blocarea căilor respiratorii cu un corp străin la persoana adultă sau la bebeluș, entorse, luxații și fracturi, alergii, intoxicații, tăieturi, leziuni provocate prin înțepare, arsuri,etc.
        Situația face ca mulți dintre cursanții prezenți să se fi confruntat personal cu astfel de probleme sau  persoanele din anturajul acestora să fi fost puse în situația de a avea nevoie de prim ajutor. Interesul celor prezenți a fost deosebit, iar manevrele pe care au învațat să le execute cu ajutorul formatorilor de la Crucea Roșie Sălaj au reprezentat exerciții practice deosebit de importante în vederea acordării corecte a primului ajutor în situații reale de viață.
        Dincolo de experiența personală unică, fiecare cursant va beneficia de un certificat recunoscut european, eliberat de Crucea Roșie Sălaj, care a pus la dispoziție logistica necesară, dar și un manual European de prim ajutor pentru fiecare dintre cei prezenți.
        Mulțumim reprezentanților Crucii Roșii Sălaj pentru disponibilitate și pentru profesionalismul de care au dat dovadă în relația cu cei prezenți, indiferent de vârsta sau de îndemânarea acestora, făcând accesibilă trecerea de la teorie la practică în ceea ce privește noțiunile de bază de acordare a primului ajutor.Coordonator implementare activități partener P2,
CRIȘAN LAURA RUXANDRA

1-10 of 82