EVENIMENTE‎ > ‎

„În întâmpinarea Nașterii Domnului” șezătoarea interetnică nr.8

posted 7 Jan 2020, 08:21 by Proiecte ASSOC   [ updated 7 Jan 2020, 08:23 ]
      
        În cadrul proiectului, prin activitatea 7 sunt prevăzute intervenţii în domeniul combaterii discriminării şi promovării multiculturalismului. Această activitate prevede, printre altele şi organizarea a  9 şezători interetnice.
        În data de 17.12.2019 a avut loc în Casa de Adunare Penticostală din localitatea Cheud, nr.255, Com. Năpradea, jud. Sălaj, începând cu ora 18:00 - Şezătoarea nr.8 cu tematica “În întâmpinarea Nașterii Domnului”.
        Tematica propusă pentru această șezătoare  a fost în ton cu perioada din an  în care s-a desfăşurat evenimentul, adică Postul Crăciunului. Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Dacă una dintre șezătorile anterioare au avut ca tematică datini și obiceiuri de Crăciun în religia ortodoxă, ne-am gândit de această dată să aflăm, să descoperim, să povestim împreună cu persoane de religie penticostală dar și ortodoxă despre ceea ce înseamnă așteptarea și pregătirea pentru nașterea Domnului. Șezătoarea s-a desfășurat în „Casa Domnului” așa cum o numesc localnicii.
        La ora stabilită au fost primite participantele, au fost înregistrate în listele de prezență după care a început activitatea propriu zisă. Ne-am bucurat și de prezența multor invitați pentru că spun invitatele noastre că „nu se poate merge în șezătoare fără bărbați”.
În organizarea acestui eveniment am avut sprijinul necondiționat al pastorului care nici nu a stat pe gânduri atunci când i-am propus să ne primească în lăcașul de cult, ba mai mult au invitat pentru acest eveniment o solistă vocală și un violonist.
        În cadrul evenimentului s-au depănat amintiri  din vremea copilăriei, deci  cu toții am avut  prilejul de a beneficia de două ore înălțătoare. S-au reconstituit și s-au împletit într-o cunună magică numită „Credință” toate obiceiurile, datinile, rugăciunile și colindele copilăriei noastre. Veche tradiţie, rugăciunea și colindatul stă mărturie despre felul cum înţelepciunea populară a ştiut să vestească, prin versuri, venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu. Colindele româneşti sunt încărcate de frumuseţe şi duioşie, dar au, totodată, şi un puternic mesaj religios. Prin vechimea lor, ele sunt un tezaur valoros al culturii şi spiritualităţii româneşti. Deci  perioada pregătitoare Sărbătorii Naşterii Domnului este marcată de cântatul colindelor, ca modalitate de a vesti Întruparea Mântuitorului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ, special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși Diavolii pe pământ.
        În seara de 17 decembrie în comunitatea din Cheud, dacă cumva au avut de gând să coboare, diavolii au luat-o la fugă de li s-a pierdut urma spre „Valea Dracului” și spre „Dealul Mare” speriați de bună dispoziție, amintirile, rugăciunile și colindele noastre.
        Un moment încărcat de emoție a fost prezentarea în fața Domnului așa cum se obișnuiește în religia penticostală a unui copil nou  născut. În acestă perioadă copiii nou născuți sunt aduși în fața domnului pentru rugă și binecuvântare.
        Impactul activității asupra participanților la eveniment a fost unul pozitiv. Analizând impresiile participanților, concluzionăm că evenimentul a a fost o reușită, participanții manifestând un real interes pentru participarea la viitoarele evenimente realizate în cadrul proiectului.

Mulțumim și pe această cale persoanelor din comunitate pentru interesul manifestat.
Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa de email assoc@assoc.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro, www.runv.ro.